Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Belangrijke wijzigingen tijdelijke contracten

personeel

Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen door de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB). Als de Eerste Kamer ook instemt met het voorstel, gaan de wijzigingen per 1 januari 2020 in. Wij lichten een paar belangrijke zaken uit het wetsvoorstel. Een belangrijke wijziging is het verlengen van de zogenoemde ketenbepaling van twee naar drie jaar. Werknemers krijgen hierdoor na drie tijdelijke contracten (dat is nu ook het geval, ongewijzigd) of na drie jaar (is nu 2 jaar) recht op een vast contract.

Transitievergoeding vanaf begin arbeidsovereenkomst

Een werknemer krijgt straks vanaf het begin van zijn arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding, ingeval het dienstverband op initiatief van de werkgever eindigt. In de huidige regelgeving ontstaat dat recht pas na een dienstverband van 24 maanden. De berekening wordt ook aangepast: de afronding op halve dienstjaren vervalt evenals de hogere opbouw voor werknemers met een dienstverband langer dan 10 jaar.

Na 1 jaar aanbod aan oproepkracht voor vaste arbeidsomvang

Een werkgever moet straks jaarlijks in de 13e maand een aanbod doen aan een oproepkracht voor een vaste arbeidsomvang (vast aantal uren). Deze arbeidsomvang moet de werkgever baseren op de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande 12 maanden. Doet hij dit aanbod niet, dan heeft de oproepkracht alsnog recht op loon over die gemiddelde arbeidsomvang.

Geen uitbreiding proeftijd

De nieuwe regels voor proeftijd zijn uit het voorstel gehaald. Dat betekent dat de maatregel om een proeftijd van 5 maanden mogelijk te maken niet doorgaat. Dat geldt ook voor het plan om een proeftijd van drie maanden mogelijk te maken voor tijdelijke contracten van langer dan twee jaar.

Problemen met personeel – eerst naar de mediator

Problemen met personeel kunnen zeer divers van aard zijn. Het kan gaan om de uitleg van het contract. Maar vaker gaat het om problemen in de onderlinge verhoudingen. Of de werkgever wil het contract beëindigen maar heeft geen dossier Naar de rechter dan maar? Dat is een optie. Vrijwel in alle situaties is het echter beter er samen uit te komen, via mediation. Om zo tot een oplossing te komen waar alle partijen mee kunnen leven. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op. Wij hebben ruime ervaring in mediation bij arbeid in de breedste zin van het woord.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug