Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Nalaten aan goede doelen

Goede doelen richten zich op nalatenschap babyboomers

De komende jaren overlijdt een generatie die geld én een hypotheekvrij huis heeft – in het algemeen gesproken tenminste. Goede doelen zien kansen en stimuleren babyboomers
hen op te nemen in hun testament.

Kinderen onterven?

Een groot deel van de mensen die een goed doel als erfgenaam aanwijst heeft geen kinderen. Maar ook mensen met kinderen kiezen er steeds vaker voor een goed doel op te nemen in hun testament. Een ouder kan zijn kinderen in zijn testament onterven. Maar dat betekent niet dat zij niets krijgen. Gaan ze niet akkoord met de onterving, dan hebben
ze altijd recht op een deel van de nalatenschap, de zogenaamde ‘legitieme portie’. Dit is de helft van het ‘kindsdeel’ – het deel waar een kind onder normale omstandigheden recht op heeft – en bestaat alleen uit geld en niet uit spullen. Kinderen moeten dat dan wel binnen vijf jaar na het overlijden opeisen.

Procedures met rampzalige gevolgen

In de praktijk leidt het nalaten van  – een deel van – het vermogen aan een goed doel nogal eens tot conflicten tussen het goede doel en de nabestaanden, hetzij de partner, hetzij de kinderen van de erflater. Mocht het tot conflicten komen, dan is het verstandig eerst  te proberen met bemiddeling van een deskundige  tot een oplossing te komen.  Het voeren van een procedure kan tot rampzalige gevolgen leiden. Er zijn heel goede advocaten, maar er zijn ook advocaten die onvoldoende kaas hebben gegeten van erfenissen en het erbij doen.
Er worden procedures gevoerd waarbij je van grote afstand al ziet dat een rechter iets op grond van het testament niet kan toewijzen. Dan kun je beter proberen er met elkaar uit te komen.

Begeleiding door ervaren oud notaris/mediator

Komt u er samen niet uit? Dick Veldink is als oud notaris en ervaren mediator  gewend uit te leggen hoe dingen juridisch in elkaar zitten én kan partijen begeleiden gezamenlijk tot een oplossing van het conflict te komen.

Overweegt u een goed doel op te nemen in uw testament? Ook dan kunnen wij u uitstekend begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan het tevoren maken van goede afspraken met de partner en/of kinderen.

Neem contact met ons op om een vrijblijvende afspraak te maken. Bel  0522-292950.

Bron: Nederlands Dagblad

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel mij terug